Pages

5 Temmuz 2010 Pazartesi

Öğreniyorum vol.5:)



John Lennon 


John Lennon, kimine göre haddini aşmıştı,kimine göre haklı bir davası vardı.Kim nasıl tanımlarsa tanımlasın John Lennon tarihin içinde kaybolup gidenlerden değil,tarihe adını yazdıranlardandı...İşte John Lennon:


*John Winston Ono Lennon (d. 9 Ekim 1940 - ö. 8 Aralık 1980), İngiliz şarkıcı, efsanevi The Beatles isimli müzik grubunun üyelerinden biridir.


*Onu aykırı ve bir benzeri daha gelmeyecek bir müzik ilahı  olarak görüyor birçok insan.


*The Beatles grubu ile sayısız ödül aldılar ve dünya çapında başarı kazandılar.Birçok eleştirmen onları gelmiş geçmiş en iyi müzik grubu olarak gösteriyordu.


*Bir röportajında "Beatles şu anda İsa'dan bile daha popüler" diyerek tepkileri üzerine çekmişti.Bu açıklamasından sonra Amerika'da Beatles plakları yakılmaya başlanmış ve ardından J. Lennon bir açıklama daha yaparak özür dilemişti.


*1969' da The Beatles'dan  Yoko Ono ile evlenerek ayrıldı.


*John Lennon daima şarkıları ve zekice açıklamalarıyla kitleleri peşinden sürüklüyor ve barışa dair  çağrılar yapıyordu.Bu çoğu zaman çıkarına dokunanlar tarafından tepki çekmişti.


*Yoko Moko ile evlendikten sonra balayları Amsterdam’da ki bir otel odasında bir yatakta geçti. John Lennon ve Yoko Ono balayları boyunca bir yatakta tüm dünyanın gözü önünde Vietnam savaşını protesto ettiler. John Lennon’ın baş ucunda Saç barışı Yoko Ono’nun baş ucundaysa yatak barışı yazılı iki dev pankart vardı. Tam bir hafta boyunca yatakta oturarak televizyon kameralarıyla fotoğraf makineleriyle dünyanın gözü onların üstündeyken savaş karşıtı şarkılar söyleyip eylem yaptılar.Bu eylem ve yapılan savaş karşıtı şarkılar tarihte çok fazla yer bulmamış olsa da etkili olmuştu. John Lennon barış yanlısı yüz binlerin yüreğine seslenmeyi başarmış ve onlara aynı şarkıyı söyletmişti.


John Lennon'dan inciler ;


"Hayat, siz başka planlar yaparak meşgul olduğunuz sırada size olan şeydir." (1980 bestesi "Beautiful Boy (Darling Boy)"dan)


"Eğer herkes başka bir televizyon seti yerine barış isteseydi, o zaman barış olurdu."


"Gerçekten bir eylemimiz yok aslında. Sadece burda şarkı söyleyip biraz hareket ediyoruz."


"Hristiyanlık bitecek. Kaybolacak ve sönecek. Bunu savunmama bile gerek yok, haklıyım ve doğru olduğum görülecek. Şu an İsa'dan daha popüleriz ama hangisi ilk gidecek bilmiyorum, Rock 'N' Roll mu Hristiyanlık mı. İsa fena değildi ama onun havarileri odun ve sıradanlardı. Onların bu işi bu kadar çevirmeleri Hristiyanlığı mahvediyor." (Büyük bir olasılıkla Lennon'ın söylediği en tartışmalı söz. Bu söz 4 Mart, 1996'da yazar Maureen Cleave'le bir söyleşinin parçası olarak England's Evening Standard gazetesinde yayımlandı. Bu söz Hristiyanlık'a kaba bir saldırı değil, Lennon'ın dinin bugünkü konumunu eleştiren ve The Beatles'ın dinden daha önemli olmaması gerektiğinin altını çizen bir yorumdu. Din, zamanın gençlerinin ilgisini çekmiyordu. Sırf bu sözle (tüm içerikten bir parça alınıp - Lennon'ın genellikle The Beatles'ın "Jesus'tan daha büyük" olduğunu söyleyen kısmıyla çarpıtılmıştı) Amerika'nın İncil Kemeri olarak adlandırılan aşırı dinci bölümüne saldırılarda bulunulmuştur. The Beatles kayıtları kitleler halinde yakılıp Ku Klux Klan tarafından da yanan haçlara çivilendi.)


"Herhalde televizyon İsa'dan daha popüler deseydim hiçbir şey olmazdı. Ağzımı açtığım için özür dilerim. Ben Tanrı karşıtı, İsa karşıtı ya da din karşıtı değilim. Bunu kastetmiyordum. Bunu bir gerçek olarak söylüyordum ve buradan daha çok İngiltere için daha uygun bu. Bizim daha iyi ya da daha büyük olduğumuzu söylemiyorum. İsa'yla bir insan olarak bizi ya da Tanrı'yla bir şey ya da herneyse o olarak karşılaştırdığımı söylemiyorum. Ne dediysem onu dedim ve yanlıştı. Ya da yanlış anlaşıldı ve şimdi de bütün bunlara yol açtı." (Chicago'daki haber konferansındaki yukarıdaki açıklama hakkındaki özürü. Bu özürü Vatikan tarafından da kabul edilmiştir)


"12 yaşımdayken, bir dahi olduğumu ve kimsenin bunu farketmediğini düşünürdüm. Eğer dahi diye bir şey varsa, onlardan biri benim, ama eğer yoksa o zaman bunu takmıyorum."

2 yorum:




Minik adamlarım

Yalnız...

Yükseliş*

Huzur

...

Balıkçı

"İstanbul"

"uzağa,daha uzağa..."

"Ufaklık"

"eski..."

"saklı..."

"Huzur"

"çocuk olmak"

"geride kalan..."

"mutluluk"

"bekleyiş"

"nostalji"