Pages

7 Temmuz 2010 Çarşamba

Gidiyorum vol1:)



Efsane İstanbul: Bizantion'dan İstanbul'a - Bir Başkentin 8000 Yılı


Yer: Sabancı Müzesi
Tarih: 05.06.2010 - 04.09.2010


"Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM),İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı veSabancı Holding sponsorluğunda, “Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a - Bir Başkentin 8000 Yılı” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 5 Haziran - 4 Eylül 2010 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak sergi, İstanbul’un, Marmaray Projesi kapsamındaki Yenikapı kazılarıyla daha da geriye giden 8000 yıllık eşsiz tarihini, 500’ü aşkın eserle gözler önüne seriyor. Sergi, Bizantion’dan Nea Roma’ya, Constantinopolis’ten İstanbul’a; Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış kentin görkemli tarihine ışık tutarken; ticaret, hediye ve 4. Haçlı Seferi’nde olduğu gibi yağma yoluyla çeşitli ülkelere dağılmış hazineleri bir araya getiriyor.

Sergi; İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Vatikan, Macaristan, Yunanistan, Avusturya, Belçika, Hollanda, İrlanda, Katar, Portekiz ve Rusya’daki önde gelen kurumlardan seçilen eserlere ev sahipliği yapacak. Sergide ayrıca, Türkiye’deki devlet müzeleri ile özel müze ve koleksiyonlardan seçilen eserler de yer alıyor. Yurtdışından 39, Türkiye’den 19 olmak üzere toplam 58 müzeden seçilen geniş yelpazedeki eserler, sergi aracılığıyla ilk kez bir arada sunuluyor.

Sergide; İstanbul’un bir Roma garnizonu iken, Doğu ve Batı Roma’nın ayrılmasından sonra giderek başkente dönüşmesi, Bizans İmparatorluğu’nun gelişme, duraklama ve çöküş evrelerinden sonra 1453 yılında Osmanlılar tarafından fethedilmesiyle yeni bir doğuşa sahne olması anlatılıyor. İmparatorluk başkenti İstanbul’un Avrupa tarihiyle özdeşleşen geçmişinin parlak ve çalkantılı evreleri yansıtılıyor, şehrin devraldığı çeşitli din ve inanç mirasının oluşturduğu zengin gelenek tanıtılıyor."







Gerçekten şahane bir sergiydi...Özellikle sergiye ilk girişte tarihi süreci anlatan  gösteriyi ağaç kütüğü formundaki  oturma bölmelerine oturup izlemek ve serginin çıkışında İstanbul fotoğraflarından oluşan gösteriyi dev ekranda izlemek harikaydı.
Birbirinden değerli eserler aynı çatı altında.Dayanamayıp dokunmak için kendinizle savaşacağınız lahitler var ki büyüleneceksiniz ,sürekli güvenliği kestim ama cesaret edip dokunamadım :)
O dönemde nasıl böylesine güzel takılar yapmışlar diye defalarca sorgulatan o takılarsa hala aklımdan çıkmadı,üstlerinde yakutlar,inciler,zümrütler,gümüşler,altınlar inanın hepsi ışıltıyla gözlerinizi alıyor.
Eski kitaplara inanılmaz merakım olduğu için M.Ö. 2.-3.-4. yüzyıllara ait inciller,kuranlar, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesi ve diğer kitaplar kafamda en çok yer edenlerden.
İstanbul'un bu tarihi yolculuğunu mutlaka görmenizi isterim,üzerine bastığımız bu sokaklardan,caddelerden,yollardan kimler gelip geçmiş göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




Minik adamlarım

Yalnız...

Yükseliş*

Huzur

...

Balıkçı

"İstanbul"

"uzağa,daha uzağa..."

"Ufaklık"

"eski..."

"saklı..."

"Huzur"

"çocuk olmak"

"geride kalan..."

"mutluluk"

"bekleyiş"

"nostalji"