Pages

3 Temmuz 2010 Cumartesi

Öğreniyorum vol.3:)



Antik Dünya'daki Bilinmesi Gereken 500 şey / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 




Sanat


-Eski Meksika'daki Mayalar duvar resimlerinde Maya mavisi olarak bilinen parlak mavi bir boya kullanırlardı.Bu harikulade rengin nasıl elde edildiği binlerce yıldır bir sır olarak kalmıştır.


Oyuncaklar ve Oyunlar


-Antik Yunan'da çocuklar salıncağa ve tahterevalliye binerlerdi.


-Eski Mısırlı çocuklar takımlar  halinde khuzza lavizza adı verilen bir tür birdirbir oyunu oynarlardı.


-Eski Mısır'da çocuklar eski bezlerden yapılmış gerçek saçları olan bebeklerle oynarlardı.
Arkeologlar Mısır mezarlarında model askerler,evler ve tahta hayvanlar bulmuşlardır ama bunlar belki de oyuncak değildi.Modeller ölen kişinin öteki hayatında kullanması için mezara konmuş da olabilirdi.


-Satranç muhtemelen 1000 yılı aşkın bir yıl önce Hindistan'da oynanmaya başlamıştı.Kurallar o günden bugüne biraz değişmiştir.Oyunun ilk çıkışında Queen'e (Kraliçe ) vezir deniyordu.Bu taş çok uzağa gidemiyordu.


-Uçurtma muhtemelen Çin'de bulunmuştu.Uçurtmadan ilk bahseden metin 2000 yıllık bir öyküdür.




İcatlar


-Antik Roma 'da bir yıldaki ay sayısı 10.Bir yılın bu şekilde bölünmesi Roma'nın kurucusu Romulus tarafından M.Ö. 753'de icat edildiği söylenir.


-M.Ö. 45'de Iulius Caesar ( Jül Sezar) bir yılda 365 gün olacağını ve her 4 yılda bir Şubat ayına bir gün ekleneceğini (artık yıl) ilan etti.


-Eski Mısırlıların bir günü -bazı metinlerde 24 saatlik bir gün tarif edilmiş olsa da - kullanışlı olması için 10 saatti.Zamanı kum ve su saatleri ile ölçüyorlardı.


-Azteklerin iki takvimi vardı; biri hayatı ve çalışmayı diğeri dini ritüelleri düzenlerdi.Her gün bir tanrının yönetimindeydi.


-Azteklerde tekerlek üzerinde ulaşım yoktu.Sadece bazı oyuncaklar tekerlekliydi.


-Su saatleri binlerce yıl önce Çin'de icat edilmişti.


-Romalılar vinç kullanmışlardır, devasa çarkların içinde yürüyen köleler tarafından çalıştırılan bu aletler inşaatlarda kullanılmıştı.


-Hasat kaldırma makineleri Romalılar tarafından icat edilmiştir.


-Romalılar suyu dağıtmak için sukemerlerini ve kurşun su borularını icat ettiler.Bir gölün suyunu çekmek üzere bilinen en uzun tüneli inşa ettiler.(5,6 km)


-Çin Seddi M.Ö. 3. yüzyılda Çin'in ilk imparatoru olan Çıng'ın emriyle yaptırıldı.Tam 6000km.Bugün görülen Çin Seddi Ming hanedanı devrinde (M.S.1368-1644)ciddi onarımdan geçmiştir.


Moda


-Açılır kapanır yelpazeler M.S. 4.yüzyılda Japonya'da icat edilmiştir.


-Çinli alimlerin çoğu el emeğiyle çalışamayacak kadar zeki ve alim olduklarını göstermek için ,tırnaklarını uzatırlardı.Kimisi de sadece bir tırnağını uzatırdı.


-Eski Mısır'da bazen hava o kadar sıcak olurdu ki çocuklar hiçbir şey giymeden dolaşırlardı ya da sadece bir tunik giyerlerdi.


-Eski Mısır'da insanlar genelde papirüsten yapılmış sandaletler giyerlerdi.Sadece zenginler deriden yapılmış sandalet giyerlerdi.


-Eski Mısırlı kadın ve erkekler iç çamaşırı olarak peştemal giyerlerdi.


-Antik Yunanlar daha çok yün ve ketenden yapılma elbiseler giyerlerdi.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




Minik adamlarım

Yalnız...

Yükseliş*

Huzur

...

Balıkçı

"İstanbul"

"uzağa,daha uzağa..."

"Ufaklık"

"eski..."

"saklı..."

"Huzur"

"çocuk olmak"

"geride kalan..."

"mutluluk"

"bekleyiş"

"nostalji"