Pages

21 Haziran 2010 Pazartesi

Filmler

Son 3 gündür izlediğim filmleri paylaşmak istiyorum.


-İlki bir  Milos Forman filmi olan GUGUK KUŞU;

Yönetmen: Milos Forman
Yapım : 1975- ABDOyuncular:Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield, Alonzo Brown,Peter Brocco, Danny Devito,Dean R. Brooks

Filmin konusu: Orjinal ismi "One Flew Over the Cuckoo's Nest" ve aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanan film.Akıl hastası numarası yaparak güvenlik önlemleri daha az olan bir akıl hastanesine sevkedilen bir mahkumun (Jack Nicholson) geçirdiği zamanı konu alıyor. Mahkum, bu süre içerisinde hem kaçma planları yapıyor hem de akıl hastanesindeki diğer hastalarla farklı bir diyalog kuruyor. Terapilerdeki kendi başına buyruk hareketleri ve özgürlüğe olan düşkünlüğü nedeniyle diğer hastalara kötü örnek olduğunu düşünen baş hemşire Mildred (Louise Fletcher) ile de büyük sorunlar yaşıyor. Milos Forman tarafından yönetilen film, tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösteriliyor.

Film Hakkında :
Film 1976'da 9 dalda Oscar'a aday gösterilmiş ve  
En iyi erkek oyuncu Jack Nicholson; 
en iyi kadın oyuncu Louise Fletcher; 
en iyi yönetmen Milos Forman; 
en iyi film ve 
en iyi uyarlama dallarında oscara layık görülmüş.
Ayrıca film İsveç'te tam 12 yıl sinemalarda kalarak bir rekora imza atmıştır.

Bu zamana kadar izlemeyerek çok şey kaçırdığımı hissettim.Benim için ,bazen otoritenin ne dediğinin o kadar da önemli olmadığını ve hayatta aslında herkesin bir parça deli olması gerektiğini düşündüren bir filmdi.
Mutlaka izlemelisiniz...




-İkinci film bir Stanley Kubrick  filmi olan SPARTACUS;

Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapım: 1960
Oyuncular:Kirk Douglas,Tony Curtis,Charles Laughton, Nina Foch, John Gavin,Jean Simmons,Peter Ustinov

Filmin konusu:



Köleliğin egemen sınıflara karşı ilk ayaklanışına, çağdaş ve modern bir yorum getiren filmde Spartacus (Kirk Douglas) Roma dönemininde yaşayan cesur bir gladyatördür ve davasında ona inanıp destekleyen Varinia ile bağımsızlıkları için verdikleri mücadele anlatılmaktadır.
Spartaküs, bir savaşta Romalılara esir düşmüş, Roma’da köle olarak satılmıştı. Bir süre sonra sahibinden kaçmış ve kiralık asker olmuştu. Kiralık asker olduktan sonra bir gladyatör okulunun sahibine satılmış ve diğer kölelerle birlikte gladyatör olarak yetiştirilmişti. Spartaküs, arkadaşlarına önce kaçmak, sonra da bir ayaklanma başlatmak fikrini kabul ettirmiştir. General Crassus'un meydan okumasıyla Spartacus özgürlük ve Roma İmparatorluğu'nun gücüyle yüzleşmek zorunda kalır.

Film Hakkında:
Film senarist Dalton Trumbo 'nun gerçek isminin yayınlanması ve o dönemdeki McCarthyci yasağın delinmesi açısından da önem taşımaktadır.Ayrıca  film birçok ödüle layık görülmüştür:
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar Ödülü, 1961
En İyi Görüntü Yönetmeni Oscar Ödülü, 1961
En İyi Sanat Yönetmeni Oscar Ödülü, 1961
En İyi Kostüm Tasarımı Oscar Ödülü, 1961
En İyi Film Altın Küre Ödülü, 1961


Filmin uzunluğu zaman zaman sıksa da  güzel bir film.Filmin sonunda  birçok filmde genelde olduğu gibi ezilen ve baş kaldıran tarafın kazanacağı umudunu taşısam da şaşırtıcı bir son oldu benim için.
Görülmeye değer...




-Son film ise bir  Martin Scorsese filmi olan CASİNO ;

Yönetmen:Martin Scorsese
Yapım:1995
Senaryo:Gerçekte yaşamış olan Frank Lefty 'nin yaşam öyküsüdür
Oyuncular: Robert De Niro, Sharon Stone,Joe Pesci ,James Woods, Kevin Pollak, Frank Vincent,Vinny Vella

Filmin konusu:
Ace Rothstein, 1970'lerin Las Vegas'ında bir kumarhane işletmecisidir. İşini korumak için gereken her yola başvuran Ace, işletmesinin bol miktardaki kârının büyük kısmını patronlarıyla paylaşmaktadır. En iyi dostu Nicky Ace'in işletmenin çalışanlarına ve zaman zaman da müşterilere göz kulak olmasına yardım etmeye başlar.

Ace'in amacı gelirini belli bir seviyede tutmak, patronlarla başını belaya sokmamak ve kumarhanesinin güvenilir ve sevilen bir yer olarak kalmasını sağlamaktır, fakat Nicky işletmeye adımını attığı günden itibaren tüm kumar piyasasını eline geçirmeyi ve Vegas'ın kralı olmayı hayal etmektedir. Ace'in azılı bir dolandırıcı ve baştan çıkarıcı bir kadın olan Ginger'a aşık olması ve Nicky'nin uyuşturucular ve alkole düşkünlüğünün artmasıyla ikilinin arasındaki gerginlik daha da artacaktır.


Para,güç,hile,üçkağıt,kumar,ihanet bu kelimeler bu filmi anlatmaya yeter.Hiç sıkılmadan ve merakla izledim.Film,her zaman sıfıra düşme ihtimalinin olduğunu gözler önüne seriyor.
Şiddetle izlemenizi tavsiye ediyorum...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




Minik adamlarım

Yalnız...

Yükseliş*

Huzur

...

Balıkçı

"İstanbul"

"uzağa,daha uzağa..."

"Ufaklık"

"eski..."

"saklı..."

"Huzur"

"çocuk olmak"

"geride kalan..."

"mutluluk"

"bekleyiş"

"nostalji"