Pages

30 Haziran 2010 Çarşamba

Filmler vol.5



GANDHI


Yönetmen: Richard Attenborough
Yapım:1982-Hindistan/İngiltere ortak yapımı
Oyuncular: Ben Kingsley (Gandhi ), Candice Bergen,Edward Fox
Süre:180dk


Film Hakkında: 
Bir imparatorluğun hegomonyasına son verip 350 milyon nüfuslu ülkesini kurtarmak eşsiz bir kişiye nasip olmuştur. Tek amacı hürriyetlerini elde etmek olan bu kişinin, bu hürriyeti elde etmek için kullandığı tek stratejisi barış olmuştur. Gandhi, bir ulusun yöneticisi ya da bilimsel yeteneklere sahip biri de değildi. Oysa bu küçük, alçakgönüllü insan, ondan öncekilerin yapamadıklarını gerçekleştirdi. Bütün bir ülkeyi özgürlüğe kavuşturarak insanlarına umut verdi.




Nike reklamında Gandhi'yi gördüğüm anda, 3-4 kelimeyle ne yaptığını bildiğimi ama  nasıl,kimlerle,hangi koşullarda neler çekerek yaptığını bilmediğimi fark ettim.Öğrenmek bilmek istiyordum ve bu filmi aldım,iyi ki de almışım.
Milyonları peşinden sürükleyen bir lider o bana göre.Hani  eşine belki 100 yılda bir rastlayabileceğiniz türden insanlar vardır ya, hakkında yazılanları okur hayran olursunuz, Gandhi de onlardan biri,hatta fazlası...
Büyük bir devrime imza atmış o ,hem de şiddete kaba kuvvete karşı çıkarak,herkese de bunu dayatarak.
Pasif direniş yanlısıydı o,sonrasında uluslararası politikada yeni bir kavram olarak benimsenen bu buluşu " Satyangraha" diye adlandırılıyor.
İnatçıydı,eşitlikten kardeşlikten ve sevgiden yanaydı kalbi.Hindu ve Müslüman topluluklarını aynı çatı altında toplayarak bağımsızlık istiyordu,vazgeçmedi gerektiğinde ölümü göze alarak direndi.
Hayranlıkla izledim  filmin her bir sahnesini.Bağımsızlık uğruna yürüdüğü o yoldaki duruşu ancak hayranlığı ve biraz da utancı yaşatabilirdi içimde.
Ders alınmalı,dünyanın küçük adam diye çağırdığı bu adamın sözleri durup tekrar tekrar okunmalı.
Bir başarı hikayesinin kahramanı,günümüzde çoktan yitirilen sevginin,kardeşliğin,alçakgönüllülüğün ve barışın sevdalısı bu küçük adamın o güzel sözlerinden bazılarını sizinle paylaşmak istiyorum;


Bir insanı, ancak gerçekten uyuyorsa uyandırmak mümkündür. Ama, eğer uyumuyor da uyku taklidi yapıyorsa, dünyanın bütün gayretlerini sarfetseniz, nafiledir


-Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür… Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür… Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür… Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür… Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür… Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür… Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür


-Her sabah kalktığım zaman kendi kendime şöyle söz veririm: Dünya üzerinde vicdanımdan başka – kimseden korkmayacağım. Kimsenin haksızlığına boyun eğmeyeceğim. Adaletsizliği adaletle yıkacağım ve mukavemet etmekte ısrar ederse onu, bütün mevcudiyetimle karşılayacağım.


- Göze göz, dişe diş düşüncesi bütün dünyayı kör edecek


-Siz kendi elinizle teslim etmedikçe, kimse kendinize olan saygınızı elinizden alamaz. M. K. GANDHI





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




Minik adamlarım

Yalnız...

Yükseliş*

Huzur

...

Balıkçı

"İstanbul"

"uzağa,daha uzağa..."

"Ufaklık"

"eski..."

"saklı..."

"Huzur"

"çocuk olmak"

"geride kalan..."

"mutluluk"

"bekleyiş"

"nostalji"